В сметките на компанията са останали едва 2 млн. лв. Нямат

...
В сметките на компанията са останали едва 2 млн. лв. Нямат
Коментари Харесай

Гневен, че го махат, директорът на “Автомагистрали” уволнява двама, министърът ги връща в борда

В сметките на компанията са останали едвам 2 млн. лева
Нямат край рокадите в държавната компания “Автомагистрали ” ЕАД, която би трябвало да довърши автомагистрала “Хемус ”, да чисти снега и да поддържа настоящо три магистрални прави в страната.

Преди дни - на 17 януари, със заповед на вицепремиера и районен министър Гроздан Караджов от поста ѝ на съизпълнителен шеф и член на борда, бе уволнена Десислава Христова. Със същата заповед бе изменен и уставът на компанията и тя бе оставена единствено с един изпълнителен шеф - Иван Станчев. И двамата бяха назначени на постовете си по време на служебното държавно управление.

Промяната към момента не е вписана в Търговския указател, защото внимателен чиновник в Агенцията по вписванията е забелязал липса на уточняващ текст в новия правилник и е дал напътствие за отстраняването на грешката.

На 19 януари обаче Гроздан Караджов издава нова заповед, с която отстранява от поста му и Иван Станчев. Според осведомени това е станало следобяд и незабавно откакто Станчев е известен по телефона, че е отхвърлен, и преди още да е видял писмената заповед, той от своя страна уволнява основния инженер на компанията Евгени Генчев и шефа на дирекция “Инфраструктурно строителство ”, който директно дава отговор за “Хемус ” - Цветан Петков. Обяснението, което им дал, е, че на техни доноси дължи уволнението си.

Отстраняването на двамата инженери поражда нещо като протест измежду целия инженерен състав на компанията - към 30 души, които вземат решение на другия ден - четвъртък, да си подадат оставките.

За това се разбра едвам по здрач в сряда.

В четвъртък обаче от текста на заповедта на Гроздан Караджов се разбра, че като се изключи че отстранява Иван Станчев, той назначава двамата инженери Евгени Генчев и Цветан Петков за членове на съвета на шефовете, като един от тях евентуално по-късно ще бъде определен от борда за изпълнителен шеф.

“Възлагам на новото управление да се погрижи почтено и отговорно при съблюдаване на строга финансова дисциплинираност за ползите на сдружението, респективно – на Министерство на регионалното развитие и страната. Най-неотложната задача, която им слагам, е да ускорят работата по двата целта на министерството – доизграждането на автомагистрала “Хемус ” и на скоростния път Видин – Ботевград ”, изясни вицепремиерът, представен в известие на пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Междувременно в сметките на сдружението са останали едвам 2 милиона лв., а за разплащания по настоящите планове трябват към 320 млн. лева единствено за тази година, стана ясно преди дни на разширено заседание в министерството по проблемите на пътното строителство. Тези пари ще бъдат поискани от бюджета за 2022 година, сподели тогава Гроздан Караджов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР